19 Şubat 2015 Perşembe

Akif Dede

Bugünkü paylaşacağım kitap, Nesil yayınlarından Vehbi Vakkasoğlu'nun yazdığı Asım'ın Nesli Onu Çok Seviyor Akif Dede.


 

Yazar, önce Mehmet Akif'in anne ve babasını tanıtıyor. Kökü Buhara'dan gelen anne ile Arnavutluk'tan gelen baba İstanbul'da evleniyorlar. İstanbul böyle bir kış günü yaşarken Fatih'te Sarıgüzel semtinde baba İpekli Tahir Efendi'yle anne Emine Şerife Hanım'ın ilk evladı dünyaya geliyor. Ona babası, Ebced hesabıyla doğum gününü gösteren Ragıyf ismini veriyor. Pek söylenemeyen isim Akif olarak söyleniyor. Mehmet Akif'in ilkokul yılarında oldukça yaramaz olduğu belirtilmiş. Baba Tahir Efendi çocuklarını kendi yıkıyor, Kızı Nuriye'nin saçlarını bile kendi tarıyor, karınlarını doyuruyor, onlar okula gidince de evin temizliğiyle uğraşıyor. Bundan dolayı kendisine Temiz Tahir Efendi diyorlar.
Yazarın aktardığı bir başka anekdot çok ilgimi çekti doğrusu. Komşuları Baise hanım masal anlatırken uyuya kalıyor. Akif bu duruma öfkelenerek mangalda bir ceviz kızdırıp kadının eline yapıştırıyor.
Mehmet Akif 15 yaşındayken babası vefat ediyor.
Mülkiye İdadisi'ne gidiyor. Fakat bazılarının giyimiyle alay etmelerinden okulu bırakıyor.
Halkalı' da veterinerlik okulunda okuyor. Trene verecek parası olmadığı için okula yürüyerek gidip gelirdi.
Mehmet Akif Osman pehlivandan güreş dersleri aldı. İstanbul yakınlarındaki köy düğünlerinde güreşerek eğitin hayatını yürütecek parayı kazanmaya başladı.
Muhalefet lideri gibi görünen Trabzon millet vekili Ali Şükrü Bey'in öldürülmesi onu çok etkiledi. Mehmet 1923 Ekim'inde Mısır'a gitti. Mısır'da az eser verdi. Kur'an mealine yoğunlaştı. Mısır'da ilk yılı Abbas Hilmi Paşa'ya ait bir köşkte geçirdi. Daha sonra ailesi de gelince Hilvan'da bir ev kiraladı. Mehmet Akif yurda döndükten kısa bir süre sonra da vefat etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder